![Balansujący robot](/media/lib/74/robot-balancer-8df274a0f7fd4ed901f0e76d3edab814.jpg)
Automat balansujący ołówkiem
22 stycznia 2011, 00:11Szwajcarskim inżynierom udało się wykonać „mission imposible" robotyki - automat potrafiący balansować ołówkiem na podstawie jedynie obrazu z kamery. Co ważniejsze: ich rozwiązanie nie wymaga wcale dużej mocy obliczeniowej.
![](/media/lib/45/woda-2c4d9b2a10ba2949a92d67f8e05f88b4.jpg)
Złapano nieuchwytny kwas węglowy
3 stycznia 2011, 10:29Istnieje substancja, z którą każdy z nas ma do czynienia na co dzień, ale która uparcie wymyka się naukowym badaniom. To kwas węglowy, który austriackim uczonym po raz pierwszy udało się schwytać i zbadać w gazowej formie.
![](/media/lib/73/siec-aktynowa-da2e888c8f67e7849ab8716468cf7d4d.jpg)
Podstawili plastiki aktyną mięśnia
23 grudnia 2010, 09:46Materiały plastikowe znajdują się w użyciu już od kilku dziesięcioleci. Poszukując nowych rozwiązań, producenci napotykają jednak na poważne ograniczenie: niemożność bezpośredniego obserwowania wpływu mikroskopowej budowy materiału na właściwości mechaniczne. Cząsteczki syntetycznych polimerów są zwyczajnie zbyt małe, czego nie można już powiedzieć o biopolimerach, np. włóknach mięśniowych. To właśnie zainspirowało specjalistów z zespołu profesora Andreasa Bauscha z Technische Universität München (TUM).
![](/media/lib/23/1203409221_339873-702692de78f2f50ca7eb757727175a40.jpeg)
Niemiecki superfoton udoskonali lasery
26 listopada 2010, 11:22Na Uniwersytecie w Bonn powstał kondensat Bosego-Einsteina stworzony z fotonów. Dotychczas sądzono, że fotony nie nadają się do jego tworzenia. Osiągnięcie niemieckich naukowców pozwoli na pojawienie się nowych źródeł światła, opracowania laserów pracujących z promieniami X czy zbudowania bardziej wydajnych układów scalonych.
![](/media/lib/72/kofeina-z-cukrem-1e4996ab7586cf6274af3275188205ec.jpg)
Razem zwiększają efektywność pracy mózgu
25 listopada 2010, 12:42Czemu tak wielu ludzi lubi pić kawę (często posłodzoną), pogryzając do niej coś słodkiego, np. czekoladkę lub ciastko? Okazuje się, że połączenie kofeiny i glukozy zwiększa efektywność pracy mózgu (Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental).
![Supergromada](/media/lib/72/supercluster-supergromada-242f4625c25d847d72bc14e6187d13da.jpg)
Poszukiwacze zaginionych gwiazd
24 listopada 2010, 16:18Nasza Grupa Lokalna Galaktyk, czyli około pięćdziesięciu galaktyk leżących w naszym bezpośrednim sąsiedztwie, zawiera około stu miliardów gwiazd. Dużo, ale zdaniem uczonych powinno być o wiele więcej. Gdzie się podziały, wyjaśnili niemieccy astronomowie.
![](/media/lib/54/opalizujace-wino-f65fb9cdd08554e535be69b653a66c00.jpg)
Czerwone wino pomoże w walce z cukrzycą?
22 listopada 2010, 11:51Czerwone wino stanowi bogate źródło substancji przeciwcukrzycowych. Czy jednak naprawdę możemy z nich skorzystać?
![](/media/lib/66/gardenia-7cb1f026c6a5078e1ceacec4fea934c6.jpg)
Zapach jaśminu może zastąpić leki nasenne
12 lipca 2010, 09:43Zapach jaśminu koi zszargane nerwy równie skutecznie co walium, nie wywołując przy tym żadnych efektów ubocznych (Journal of Biological Chemistry).
![Swobodne spadanie](/media/lib/65/400px-elevator_gravity-e9167cfec98918195251b4edabd3c0b1.gif)
Sprawdzanie Einsteina przez spadanie
20 czerwca 2010, 10:39Każdy z nas wynosi ze szkoły wiedzę, że swobodne spadania nie różni się od stanu zerowej grawitacji. Jak się okazuje, szkolna wiedza nie jest dla naukowców dogmatem i zawsze można ją sprawdzać, a nuż da się coś podważyć.
![Starość](/media/lib/64/dlonie-staruszki-40598eddf1de2ca35abc69ae575bb5d2.jpg)
Umiarkowane spożycie alkoholu może chronić przed alzheimerem
25 maja 2010, 13:38Mimo wieloletnich badań wciąż niewiele wiadomo na temat środowiskowych czynników mających wpływ na zapadalność na alzheimera. Ostatnie doniesienia sugerują ochronne działanie spożywania alkoholu, ale tylko w ściśle określonych warunkach.
« poprzednia strona następna strona » … 8 9 10 11 12 13 14 15 16